• Mart 26, 2024

Orman yangınlarına 11 dakikadan önce müdahale edilebilir

Orman yangınlarına 11 dakikadan önce müdahale edilebilir

Türkiye’de çıkan orman yangınlarında her yıl ortalama 7 ila 10 bin hektar alan yanıyor. Orman yangınlarına itfaiye ekipleri, olay yerine ulaşmadan önce müdahale hayati önem taşıyor. Çünkü Türkiye’de orman yangınlarına müdahale etme süresi ortalama 11 dakika.

21-26 Mart Orman Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Pazarlama Müdürü Nihan Göksal, orman yangınlarına erken müdahale kapsamında yapılması gerekenleri paylaştı.

 

Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye’de ormanların neredeyse üçte ikisi, yani toplamda 15 milyon hektarlık bir alan yangın tehdidi altında bulunuyor. Son 20 yılın istatistiklerine göre Türkiye’de çıkan orman yangınlarında her yıl ortalama 7 ila 10 bin hektar alan yanıyor. Orman yangınlarının yüzde 80‘i ise ihmal ve dikkatsizlik sonucu meydana geliyor.

21-26 Mart Orman Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Pazarlama Müdürü Nihan Göksal, orman yangınlarına erken müdahalenin önemine dikkat çekti:

Yangına itfaiye ekipleri olay yerine ulaşmadan önce müdahale edilebilir

“Doğal hayatı ve yaşamı tehdit eden orman yangınlarına itfaiye ekipleri, olay yerine ulaşmadan önce müdahale hayati önem taşıyor. Çünkü Türkiye’de orman yangınlarına müdahale etme süresi ortalama 11 dakika. Yangına müdahale için oldukça uzun olan bu süreyi ortalama 5 dakikaya düşürmek için yangınların yoğun olarak yaşandığı yerlerde, yangına erken müdahale imkânı sunan yangın pompaları bulundurmak gerekiyor.

Yangın pompalarını kullanabilmeleri için de; Orman Genel Müdürlüğü’nün koruma ve güvenlik görevlilerine, belediyelere, jandarma ve Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı askeri personele  gerekli eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Aynı zamanda ormanlık alanlara yakın yerlerde yaşayan orman gönüllülerine de benzer eğitimler verilmesi ilk müdahalenin bilinçli bir şekilde yapılmasını ve böylece yangının kısa sürede kontrol altına alınmasını sağlayacaktır. Pompaların yangın anında hızlıca aktif hale getirilmesi için de sistemin eğitimli kişiler tarafından belirli periyotlarla çalıştırılarak, test edilmesi gerekiyor.” dedi.

Konuşmasında doğru yangın pompası seçiminin önemine de değinen Nihan Göksal, şunları söyledi: 

“Her yangın pompası ile etkili bir müdahale söz konusu olmayabilir. Ürünlerin doğru seçilmesi ve standartların doğru uygulanması gerekiyor. Yangın pompalarının dünyada en çok tercih edilen NFPA (National Protection Association) ve UL/FM standartlarına uygun olmasına dikkat edilmeli. Masdaf olarak geliştirdiğimiz yangın pompalarında bu kriterleri sağlıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Diğer Haberler

Masdaf, Çıraklık Programı ile Sektörünün Teknik Eleman Sorununa Çözüm Sunuyor

Masdaf, Çıraklık Programı ile Sektörünün Teknik Eleman Sorununa Çözüm Sunuyor

Masdaf, 2022 yılında hayata geçirdiği, “Masdaf Yetenek Gelişimi ve Çıraklık Programı” ile meslek liselerindeki öğrencilerin, mesleki…
Masdaf’ın İhracattaki Başarısına Makine İhracatçıları Birliği’nden Ödül

Masdaf’ın İhracattaki Başarısına Makine İhracatçıları Birliği’nden Ödül

Akışkan teknolojileri sektörünün öncü markası Masdaf’ın ihracattaki başarısı, Makine İhracatçıları Birliği ( MAİB ) tarafından başarı…
Binalarda tasarruf, tesisatın kalbi olan pompalardan başlıyor

Binalarda tasarruf, tesisatın kalbi olan pompalardan başlıyor

Binalar, dünyada tüketilen enerjiden yüzde 35 pay alıyor. Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 30’u verimsiz sirkülasyon pompaları…