• Ekim 1, 2024

ISKAV Yönetim Kurulu Başkanı Sarven Çilingiroğlu: “Mentor olmak sahip olduğunuz bilgi ve tecrübeyi bir sonraki nesle aktarma fırsatı sağlar”

ISKAV Yönetim Kurulu Başkanı Sarven Çilingiroğlu: “Mentor olmak sahip olduğunuz bilgi ve tecrübeyi bir sonraki nesle aktarma fırsatı sağlar”

ISKAV Yönetim Kurulu Başkanı Sarven Çilingiroğlu TTMD Mentorluk Programı hakkında sorularımızı yanıtladı.

 

SORU: “Merhaba, sizi tanıyabilir miyiz? Mesleki kariyeriniz ve sektördeki deneyimleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?”

1963 yılında İstanbul’da doğdum. 1980 yılında Getronagan Lisesinden, 1984’de İ.T.Ü. Makina Fakültesinden mezun oldum. Aynı yıl İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsünde Yüksek lisans öğrenimine başladım 1987’de Makine Ana bilim dalı Enerji Programından Makine Yüksek Mühendisi olarak mezun oldum. Yüksek lisans öğrenimi döneminde HONEYWELL firmasında 1 yıl boyunca part time Bina otomasyonu konusunda çalıştım. 1986 yılında da Isı pompaları üzerine yüksek Lisans tezini hazırlamak için İngiltere’de YORK INTERNATIONAL Firmasında 2 ay süreyle staj yaptım.

6. ve 10. Dönem Türk Tesisat Mühendisleri Derneği TTMD Yönetim Kurulu üyeliği, 12. Dönem TTMD Yönetim Kurulu Başkanı, 13. Dönemde ise Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüm,

Uluslararası Akdeniz Ülkeleri Tesisat dernekleri Konfederasyonu CLIMAMED (2017) Yönetim kurulu üyesi, Isıtma, Soğutma, Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı ISKAV da 8. Dönem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı. Halen 9.Dönem Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevimi yürütmekteyim.

Mekanik tesisat projeleri üreten, kontrollük ve müşavirlik hizmeti veren ÇİLİNGİROĞLU Mühendislik firmasının 2. Kuşak temsilcisiyim. 2. Kuşak olmanın avantajlarını kullandığımı zannediyorum çünkü çok kıymetli tecrübeleri babamdan birinci ağızdan öğreniyordum. Taktir edersiniz ki; bu hiçbir şekilde para ile satın alınabilecek bir şey değil.

Sektörümüzde bulunan tüm gençlere de aynı şansı tanımak gerekiyor, yani gençlerimizi deneyimli ağabeyleri, ablaları ile tanıştırmak, sohbet ortamları yaratarak da deneyim paylaşımının önemine inanıyorum.

40 yıllık meslek hayatımda bana çok şey katan bu sektöre çok borçlandım. Bu borcumu ödemenin en iyi yolunun; yine sektöre hizmet etmekten geçtiğini düşünerek ISKAV, TTMD gibi sivil toplum kuruluşlarında çalışarak, üreterek ödemeye çalışıyorum. Aslında hepimizin çabası güçlü bir mesleki örgüt yapılanmasına katkıda bulunmak ve sektördeki genç nesillerin geleceklerini tasarlayabilmelerine yardımcı olmak. Kısacası; tüm genç meslektaşlarımızın mesleki gelişiminde fırsat eşitliği yaratmak.

 

SORU : TTMD Mentorluk Programı’nın Başlangıç Noktası Nedir?”

TTMD, 1992 yılında kurulduğundan bu yana sektördeki başarısını sürdürülebilir kılmak ve yeni dünya düzeninin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlamak hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir. 2017 yılında yapılan ilk stratejik plan çalışması kapsamındaki araştırma ve analizler sonucunda, sektörümüze ve tesisat mühendisliğine olan ilginin yetersiz olduğunu ve genç meslektaşların derneğe ilgisinin azaldığını tespit ettik. Bu noktada 3 ana hedefle yola çıktık:

  1. TTMD’ nin vizyon ve misyonuna uygun olarak, üyelerin profesyonel ve kişisel gelişimlerini desteklemek ve liderlik hedeflerine ulaşmalarına rehberlik etmek. 32 Yıllık bir geçmişe sahip olan ve sektör dinamiklerine yön veren TTMD kurum kültürünü genç nesillere aktarmak
  2. Derneğimiz, sektördeki değerli bilgi ve deneyime sahip üyelerimizin birbirleriyle bağlantı kurmasını, bilgi transferini kolaylaştırmasını ve sektöre katkıda bulunmasını hedefleyen bu mentorluk programı sayesinde üyelerimiz/meslektaşlarımız arasında güçlü bir iş birliği ağı oluşturmak.
  3. Derneğimize genç üyeleri kazandırmak ve derneğin geleceğe taşıyacak gençlerden bir yönetici/ lider havuzu oluşturmak.

 

SORU: Geçtiğimiz yıl mentilerden ve mentorlardan aldığınız geri bildirimlere dayanarak, IV. Dönem de programa ne gibi yenilikler veya iyileştirmeler yapmayı planlıyorsunuz?

TTMD Mentorluk Programı, sektör dinamikleri ve meslektaşlarımızın profillerini dikkate alarak tasarlanmış, menti ve mentorların kariyer yolculuklarındaki ihtiyaçlarına odaklanan, yarı yapılandırılmış ajanda ve ek dokümanlar ile esnek bir yapı sunan bir programdır. Bu sayede, mentilerimize sadece kariyer gelişimi değil, aynı zamanda vizyon, sektör dinamikleri ve kişisel gelişim konularında da rehberlik etmektedir. Programın kapsamı, mevcut haliyle hem mentiler hem de mentorlarımız tarafından beğeniyle karşılanmaktadır. Bununla birlikte, kariyer yönetimine odaklanmamızın yarattığı bu memnuniyet, mentilerden gelen kişisel gelişim ve yönetsel yetkinlik alanında ek eğitim taleplerini de beraberinde getirmiştir. Bu talepleri karşılamak için program içeriğimizi genişleterek bu alanlara yönelik eğitimler sunmayı planlıyoruz.

Ayrıca, mentorlar ve mentiler arasındaki etkileşimi daha da güçlendirmek amacıyla, yüz yüze görüşme fırsatlarını artırmayı ve bu tür toplantıları daha sık ve geniş kapsamlı düzenlemeyi hedefliyoruz. Bu yeniliklerle, programın etkisini daha da artırmayı ve tüm katılımcılar için daha verimli bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz.

 

SORU: “TTMD Mentorluk Programı’nın sektörde meslektaş dayanışması ve TTMD kültürel kodlarının yaygınlaştırma açısından oynadığı rolü nasıl değerlendiriyorsunuz?”

TTMD Mentorluk Programı, sektördeki meslektaş dayanışmasını ve TTMD kültürünü yaygınlaştırma konusunda kritik bir rol oynamaktadır. Program, vizyonumuz doğrultusunda mesleğe ve sektöre öncülük ederek, deneyimli profesyoneller ile genç meslektaşlar arasında etkili bir bilgi ve tecrübe alışverişi sağlar. Bu etkileşim, sektörde güçlü bir dayanışma ruhu yaratırken, TTMD’nin etik ve yaratıcı çözümler üreten yapısını da pekiştirir.

Misyonumuz gereği, entelektüel birikim ve çözümsel yaklaşımı ile mesleğe değer katma amacımıza hizmet eden bu program, genç profesyonellere derneğimizin değerlerini ve kültürel kodlarını aktararak, sektörde ortak hedefler doğrultusunda iş birliği ve sinerji oluşturur.

Bu şekilde, TTMD’nin temel değerleri paralelinde; geçmişimizden güç alarak geleceği şekillendirmeyi, çevremize duyarlılığı ve tarafsızlığı korumayı sürdürüyoruz. Aynı zamanda, gönüllülük ve bağımsızlık değerlerimiz doğrultusunda sektördeki bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını teşvik ederek, meslektaşlarımız arasında güçlü ve etkili bir bağ kuruyoruz.

 

SORU : Sizce TTMD Mentorluk Programı, hem mentiler hem de mentorlar için ne tür avantajlar sunmaktadır? Ayrıca, genç meslektaşlarımızı ve deneyimli üyelerimizi bu programa katılmaya davet etmek istiyor musunuz?”

Elbette, TTMD Mentorluk Programı, sektörümüzdeki tecrübeyi ve bilgiyi paylaşmak isteyen deneyimli üyelerimizle genç meslektaşlarımız arasında anlamlı bağlar kurma fırsatı sunan değerli bir inisiyatiftir. Programın hem mentiler hem de mentorlar için sunduğu avantajları anlamak için, bir mentor olarak kendi deneyimimden yola çıkabilirim.

Mentor olmak, sahip olduğunuz bilgi ve tecrübeleri bir sonraki nesle aktarma fırsatı sağlar. Aynı zamanda, mentilerin enerjisi ve yeni perspektifleri, biz deneyimli profesyoneller için de büyük bir öğrenme kaynağı olabilir. Bu, karşılıklı bir öğrenme ve büyüme sürecidir.

Genç meslektaşlarımızı ve deneyimli üyelerimizi TTMD Mentorluk Programı’na katılmaya davet etmek istiyorum. Bu program, sektördeki değişen dinamiklere ayak uydurmak, yeni nesil profesyonelleri desteklemek ve sektörde güçlü bir ağ oluşturmak isteyen herkes için mükemmel bir fırsat sunuyor. Gençlerimiz, alanlarında deneyimli mentorlarımızdan alacakları rehberlikle kariyerlerine yön verebilirler. Aynı şekilde, mentorlar da genç meslektaşlarımızın enerjisinden ve yenilikçi bakış açılarından ilham alabilirler.

Bu program, iş birliği ve dayanışma ruhuyla sektörümüzü daha güçlü kılacaktır. Dolayısıyla, tüm üyelerimizi, tecrübelerini paylaşmaya ve öğrenmeye açık olan bu değerli programımıza katılmaya davet ediyorum. Birbirimizden öğrenmek ve sektörümüzü birlikte ileriye taşımak adına bu fırsatı değerlendirelim.

Diğer Haberler

Sanayi Sektörü, GES Yatırımları ile AB’nin ‘Sınırda Karbon Engeli’nin Mali Yükümlülüklerini Azaltabilir

Sanayi Sektörü, GES Yatırımları ile AB’nin ‘Sınırda Karbon Engeli’nin Mali Yükümlülüklerini Azaltabilir

Kullandığı enerjinin yüzde 75’ini ithal eden Türkiye’de elektrik ihtiyacı yılda yüzde 4.4 oranında artıyor. Her yıl…
Wilo Endüstri Profesyonelleri ile Su Teknolojileri Üzerindeki Son Gelişmeleri Değerlendirmek Üzere Bursa’da Bir Araya Geldi

Wilo Endüstri Profesyonelleri ile Su Teknolojileri Üzerindeki Son Gelişmeleri Değerlendirmek Üzere Bursa’da Bir Araya Geldi

Üstün donanımı ve 150 yılı aşan tecrübesiyle, geleceğin su teknolojilerini geliştiren Wilo, “Suya Yön Veren Buluşmalar”…
Yeni yapılar ve yenileme projelerinde yalıtımın önemi

Yeni yapılar ve yenileme projelerinde yalıtımın önemi

Yapı sektörü hem estetik hem de fonksiyonel açıdan sürekli olarak evrim içinde. Bu dönüşümde, özellikle yeni…