• Eylül 20, 2024

Daikin Isı Pompaları ile Uzun Yıllar Tasarruf Sunuluyor

Daikin Isı Pompaları ile Uzun Yıllar Tasarruf Sunuluyor

Enerji krizi nedeniyle tüm dünyada doğalgaza ulaşımın zorlaşması ve ABnin fosil yakıtları azaltma kararı sonrası alternatif çözüm arayışları hızlandı. Sadece daha tasarruflu olması ile değil, çevre dostu özelliği ile de geleceğin teknolojisi olarak gösterilen ısı pompaları; bu arayışta öne çıkan alternatiflerin başında geliyor. İklimlendirme sektöründe 100 yıllık geçmişe sahip, havadan suya ısı pompalarının mucidi Daikin’in, ısı pompası ürün gamında bulunan Altherma ısı pompaları ve aynı zamanda hibrit ısı pompası çözümleri, kullanıcılarına uzun yıllar tasarruf sunuyor. Daikin’in Bodrum ilçesinde yaptığı simülasyon çalışmalarına göre kullanıcılar 15 yılda yaklaşık 32,5 bin TL tasarruf ederken, İstanbul’da yapılan bir çalışmaya göre hibrit ısı pompasıyla aynı zaman diliminde yaklaşık 45 bin TL’ye kadar tasarruf edebiliyor.

 

Isı pompaları hem tüm dünyada erişimi giderek zorlaşan ve daha yüksek fiyatlı hale gelen doğalgaza alternatif olması; hem de çevre dostu özelliği nedeniyle avantajlı bir teknoloji. Bu cihazlar tükettikleri enerjinin yaklaşık yüzde 80’ini ortam havasından veya jeotermal enerjiden elde ediyor ve sadece yüzde 20 elektrik kullanıyor, bu nedenle fosil yakıt kullanan sistemlerin yerini alabilecek, çevre dostu bir alternatif olarak görülüyor. Ayrıca bu çalışma sistemi sayesinde enerji faturalarına yansıyacak uzun vadeli tasarruf, tüketici açısından ısı pompasının öncelikli avantajı olarak karşımıza çıkıyor.

 

ISI POMPASI NEDİR?

Doğada bulunan ancak düşük sıcaklığı nedeniyle kullanılamayan enerjiyi uygun sıcaklığa yükselterek kullanılabilir hale getiren cihazlara ‘ısı pompası’ adı veriliyor. Cihazlar, dış ortam havasından, sudan veya topraktan alınan ısıyı binanın iç kısmına taşımak ve suyu ısıtmak için elektrik kullanıyor. Bu süreçte gerekli olan her 1 elektrik birime karşılık 3 ila 4 birim ısı sağlayan ısı pompaları, yüksek verimi sayesinde binalarda ısınma için en uygun teknoloji olarak dikkat çekiyor. Gaz kombi/kazanlarının verimi yüzde 85-90 düzeyindeyken ısı pompaları kullanılan elektriğin yaklaşık 3 ila 5 katı kadar ısı üretebiliyor.

 

ALTHERMA İLE FATURALARINIZDA DAHA DÜŞÜK RAKAMLAR

100 yıllık geçmişe sahip iklimlendirme sektörünün öncü markası Daikin, mucidi olduğu ısı pompası sistemleri ve R-32 soğutucu akışkanını birleştirerek, kullanıcılarına bu alanda çevreci ve avantajlı ürün seçeneği sunuyor. Daikin tarafından üretilen Altherma hava kaynaklı ısı pompaları; segmentinin en verimli ürünü olarak öne çıkıyor. Fosil yakıtlı kazanlara göre çok daha az enerji tüketen Daikin Altherma, ısıtma, soğutma ve sıcak su kullanımında kullanıcılara önemli bir maliyet avantajı sunuyor.

 

Daikin Türkiye’nin Bodrum ilçesinde yer alan bir referans projesinde kullanılan Havadan Suya Isı Pompası Daikin Altherma ile yaptığı simülasyon çalışmasına göre; 120 metrekarelik, yerden ısıtma yapılmış projede doğalgaz ile yapılan ısıtma yıllık 4.778,83 TL maliyet oluşturuyor. Aynı zaman diliminde ısı pompası ile yapılan ısıtmanın maliyeti ise 2.574,00 TL olarak gerçekleşiyor. 15 yıllık zaman diliminde doğalgaz ve ısı pompası ile ısıtma kıyaslandığında ise, ısı pompası ile 38.619,00 TL toplam yaşam döngüsü maliyeti oluşurken, doğalgaz ile yapılan ısıtmada 71.672,00 TL toplam yaşam döngüsü maliyeti oluşuyor. (Elektrik, 2,25 ₺ /kWh, Doğalgaz 0,67 TL/kWh olarak hesaplanmıştır. Dış hava min. sıcaklığı 0.3 °C olduğunda suyun hedef sıcaklığı 35°C, Dış hava sıcaklığı 17°C olduğunda suyun hedef sıcaklığı 20°C olarak belirlenmiştir)

 

HİBRİT ISI POMPASIYLA PAZARDA FARK YARATIYOR

Daikin geniş ürün gamında her türlü çözümü barındırıyor. Altherma hibrit ısı pompası, diğer hibrit sistemlerin tamamıyla kombi moduna geçtiği durumların aksine, özgün ‘Hibrit Kontrol Mantığı’ ile ısı pompası ve gaz kazanını aynı anda etkin bir şekilde kullanarak maliyet verimliliğini maksimize ediyor. Bu özel kontrol mekanizması sayesinde, enerji kullanımını optimize ederek her iki sistemden de en uygun koşullarda faydalanılmasını sağlıyor.

 

Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Daikin hibrit ısı pompalarının kullanıldığı sistemde; yaşam alanında bir kombi, aynı zamanda split ısı pompası iç ünitesi ve dış ünitesi bulunuyor. Kombinin iç ünitesiyle split ısı pompasının iç ünitesi ayrı bir şekilde evde dururken; yekpare ve eş zamanlı şekilde çalışabiliyor. Belli bir sıcaklık aralığında ısı pompasıyla kombiyi eşzamanlı çalışacak şekilde ayarlanabiliyor. Belirli bir sıcaklığın üstünde de, ısı pompası COP değerleri (performans katsayısı) çok verimliyse tüketim az olacağı için sadece ısı pompasının çalışması yönünde sistem optimize edilebiliyor. Hibrit ısı pompasının farkı ve avantajı ise bu noktada ortaya çıkıyor.

 

HYBRİD ISI POMPASI İLE FATURADA YÜZDE 50’YE VARAN TASARRUF[1]

Daikin’in İstanbul’da örnek bir 120 metrekare yerden ısıtma yapılmış apartman dairesinde, Daikin Altherma R Hybrid ürünü ile yapılan simülasyon çalışmasına göre; doğalgaz ile yapılan ısıtma yıllık 7.112,85 TL maliyet oluşturuyor. Aynı zaman diliminde ısı pompası ile yapılan ısıtmanın maliyeti ise 4.253,85 TL olarak gerçekleşiyor. 15 yıllık zaman diliminde doğalgaz ve ısı pompası ile yapılan ısıtma kıyaslandığında ise, ısı pompası ile 63.807,75 TL toplam yaşam döngüsü maliyeti oluşurken, doğalgaz ile yapılan ısıtmada 106.692,85 TL toplam yaşam döngüsü maliyeti oluşuyor. Bu da 15 yıllık zaman diliminde faturalarda yaklaşık 45 bin TL tasarruf edilebileceği anlamına geliyor. (Elektrik, 2,25 ₺ /kWh, Doğalgaz 0,67 TL/kWh olarak hesaplanmıştır. Dış hava sıcaklığı -3.9°C olduğunda suyun hedef sıcaklığı 40°C, Dış hava sıcaklığı 17°C olduğunda suyun hedef sıcaklığı 20°C olarak belirlenmiştir.)

[1] İstanbul ve Bodrum illeri için, yerden ısıtma yapılmış projede suyun hedef sıcaklığı 40°C baz alınarak hesaplanmıştır.

Diğer Haberler

Daikin Kombi Bakım Kampanyası ile Soğuk Havalara Hazırlıksız Yakalanmayın

Daikin Kombi Bakım Kampanyası ile Soğuk Havalara Hazırlıksız Yakalanmayın

Daikin Türkiye, soğuk havaların yaklaşmasıyla birlikte kullanıcılarının kışa en iyi şekilde hazırlanabilmesi için geleneksel kombi bakım…
Daikin Okullarda Taze Hava Sunarak İç Ortam Hava Kalitesini Artırıyor

Daikin Okullarda Taze Hava Sunarak İç Ortam Hava Kalitesini Artırıyor

İklimlendirme sektöründe 100 yıllık geçmişe sahip Daikin, geniş ürün gamı ile bugün okuldan hastahaneye, AVM’den iş…
Daikin’den Evinizin Havasını Değiştiren Yeni Hava Temizleme Cihazları

Daikin’den Evinizin Havasını Değiştiren Yeni Hava Temizleme Cihazları

İklimlendirme sektörünün inovatif markası Daikin, benzerlerine göre fark yaratan yeni hava temizleme cihazı MCK70ZH ve MCK70ZW…