• Ağustos 13, 2024

Gri su kullanarak hem su ayak izinizi hem de su faturalarınızı düşürebilirsiniz

Gri su kullanarak hem su ayak izinizi hem de su faturalarınızı düşürebilirsiniz

Gri su kullanımı, su kaynaklarımızın korunmasında etkili bir çözüm sunuyor. Çünkü evsel atık suların 2/3’ünü oluşturan gri suyu arıtıp, depolayarak; bahçe sulamada, tuvalet rezervuarlarında ve temizlik amacıyla kullanmak ve böylece yaşam alanlarında tüketilen sudan yüzde 50 ila 80’lere varan oranlarda tasarruf sağlamak mümkün.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, gri su kullanımının su krizi ile mücadeledeki rolüne ve  gri su sistemlerinde güvenli depolamanın önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan iklim krizi nedeniyle su kaynakları hızla tükeniyor. Uzmanlar, gelecekte su fakiri bir ülke olmamak için kullanılan suyun dahi her damlasının değerlendirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.  Gri su olarak adlandırılan kullanım suyu, tuvaletlerden gelen ve fosseptik atığı içeren siyah su haricindeki suları kapsıyor. Apartmanlarda, otellerde ve işletmelerde; duş alma, el yıkama, bulaşık veya çamaşır yıkama amacıyla kullanılan atık su, gri su olarak tanımlanıyor. Bahçe sulamada, tuvalet rezervuarlarında ve temizlik amacıyla kullanılan gri su ile yaşam alanlarında tüketilen sudan yüzde 50 ila 80’lere varan oranlarda tasarruf sağlanabiliyor.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, gri su kullanımının su krizi ile mücadeledeki önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu:

“TÜİK’in yayınladığı 2022 yılı ‘Su ve Atık Su İstatistikleri’ne göre; belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesine çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarı 229 litre iken kişi başı günlük ortalama atık su miktarı 197 litre.

Sudan yüzde 50 ila 80’lere varan oranlarda tasarruf sağlıyor

Atık suyun 2/3’ünü oluşturan gri suyun;  bahçe sulamada, tuvalet rezervuarlarında ve temizlik amacıyla kullanılması sayesinde sudan yüzde 50 ila 80’lere varan oranlarda tasarruf sağlanabiliyor. Böylece gri su kullanarak hem kişilerin su ayak izini hem de su giderlerini düşürmek mümkün hale geliyor.” dedi.

Osman Yağız, konuşmasında, gri su sistemlerinde güvenli depolamanın önemine de dikkat çekti:

Betonarme depolar gri suyun kimyasal yapısını bozuyor

“Gri suyu toplayıp, DIN 4046 standardına uygun kalitede arıtıp, depolamak ve depolama işlemi sonrasında da suyun güvenlik ve sağlık kriterlerini karşılayabilmek gerekiyor. Ancak betonarme depolarda toplanan gri suyun kalitesini korumak mümkün olmuyor.  Çünkü aşırı sıcak ve soğuklarda dış ortam şartlarından ve UV ışınlarından etkilenen betonarme depolarda zaman içerisinde; pas, yosun ve bakteri oluşabiliyor. Bu durum ise filtrelenen gri suyun kimyasal yapısını bozduğu için hem yaşamı tehdit ediyor hem de çevresel bir tehdit oluşturuyor. Betonarme su depolama yönteminin bu olumsuz etkilerini önlemek için gri su depolama sistemlerinde ‘GRP su deposu’ kullanımı kritik önem taşıyor.

“Suyun kalitesini koruyor”

Ekomaxi olarak, yüksek mühendislik malzemesi olarak adlandırılan ‘cam elyaf takviyeli kompozit malzeme’ ile ürettiğimiz GRP su depolarımız ile suyun kalitesini koruyoruz. Çünkü GRP depo, geleneksel sistemlerde olduğu gibi aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda dış ortam şartlarından etkilenmiyor. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği nedeniyle UV ışınlarının geçirgenliği sıfıra yakın olduğu için su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşumunu önlüyor. Hatta Ekomaxi GRP su depoları, 50 yıllık kullanım ömürleri boyunca depolanan gri suyu, kalitesini bozmadan güvenli bir şekilde muhafaza edebiliyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

Diğer Haberler

Yağmur Suyu Hasadı ile Su Kaynakları Üzerindeki Baskı Yüzde 30 Düşürülebilir

Yağmur Suyu Hasadı ile Su Kaynakları Üzerindeki Baskı Yüzde 30 Düşürülebilir

İklim krizi nedeniyle dünya genelindeki birçok ülkede su kaynakları hızla tükeniyor. Türkiye’de su stresi yaşayan ülkeler…
Deprem Konutlarının Doğalgaz Baca Sistemleri, Ekomaxi’ye Emanet!

Deprem Konutlarının Doğalgaz Baca Sistemleri, Ekomaxi’ye Emanet!

Ekomaxi, deprem konutlarının doğalgaz baca sistemlerindeki çözüm ortağı oldu.   “Doğalgaz baca sistemleri hem insan sağlığı…
Ekomaxi, katıldığı fuarlarla globaldeki güçlü büyümesini sürdürüyor

Ekomaxi, katıldığı fuarlarla globaldeki güçlü büyümesini sürdürüyor

Su depolama sektörünün öncü sanayi kuruluşlarından Ekomaxi, ihracat atağını fuarlarla desteklemeye devam ediyor. Fuarları, hedef pazarlardaki…