• Ağustos 29, 2024

Tarımda kullanılan yanlış sulama yöntemleri, ‘su stresi’ni tetikliyor

Tarımda kullanılan yanlış sulama yöntemleri, ‘su stresi’ni tetikliyor

Sulama, tarımsal üretim için hayati önem taşıyor, ancak yanlış sulama yöntemleri su stresine neden oluyor. Çünkü ülkemizde tüketilen toplam suyun yaklaşık olarak yüzde 75’i sulamada kullanılıyor. Üstelik yanlış sulama yöntemleri nedeniyle suyun yüzde 50’si tarım arazilerine ulaşmadan kayboluyor.

Tarımsal üretimde tasarrufu olanaklı kılan yağmurlama veya damla sulama gibi basınçlı / modern sulama sistemlerine geçiş yapılarak su kullanımında yüzde 50’lere varan oranlarda tasarruf sağlanabileceğini belirten Masdaf Satış ve Pazarlama Direktörü Barış Geren, pompa teknolojilerinin modern sulama sistemleri ile sağlanan su tasarrufundaki rolüne dikkat çekti.

 

Suyun yüzde 75’i tarımsal sulamada kullanılıyor

Dünya genelinde birçok ülkede tatlı su kaynakları hızla tükeniyor. Türkiye’de de durum farksız. Artan nüfus ve küresel ısınma gibi etkenler nedeniyle kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının 2030 yılında 1.200 metreküpe, 2050 yılında ise 1.069 metreküpe kadar düşmesi bekleniyor. Bu rakamlar, Türkiye’nin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna geleceğini gösteriyor. Bu durumla mücadele edebilmek için su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı kritik önem taşıyor, özellikle de tarımda. Çünkü ülkemizde kullanılan toplam suyun yaklaşık olarak yüzde 75’i tarımsal sulamada kullanılıyor.

 

Tarımsal su kullanımında yüzde 50’lere varan oranlarda tasarruf mümkün

“Tarımsal üretimde tasarrufu olanaklı kılan yağmurlama veya damla sulama gibi basınçlı / modern sulama sistemlerine geçiş yapılarak su kullanımında yüzde 50’ye varan oranda tasarruf sağlamak mümkün” diyen Masdaf Satış ve Pazarlama Direktörü Barış Geren, tarımsal üretimde modern sulama sistemleri ile sağlanacak tasarruf hakkında önemli açıklamalarda bulundu:

Cazibeli sulama sistemlerinde suyun yüzde 35 ila 60’ı kayboluyor

“Ülkemizdeki tarımsal sulamanın yüzde 80’i cazibeli, yüzde 20’si ise basınçlı / modern sulama sistemleri ile yapılıyor. Cazibeli sistemlerde su; toprak, beton kanal veya kanaletlerde

arazilere ulaştırılıyor. Basınçlı / modern sulama sistemlerinde ise su, kapalı ve basınçlı borularla dağıtılıyor. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan cazibeli sistemlerde suyun yüzde 35 ila 60’ı tarım arazilerine ulaşmadan kayboluyor.

 

Basınçlı sulama sistemleri yüzde 30 ila 50 oranında su tasarrufu sağlıyor

Bu durumla mücadele kapsamında modern sulama sistemleri veya basınçlı sistemler olarak adlandırılan yağmurlama veya damla sulama sistemlerine geçiş yapmak gerekiyor. Çünkü suyun etkin ve tasarruflu olarak kullanıldığı modern sulama sistemlerinde su kaybı yüzde 5 ila yüzde 25 civarında oluyor. Bu nedenle tarımsal sulamada basınçlı sulama sistemlerini kullanarak yüzde 30 ila 50 oranında su tasarrufu sağlamak, suyun yarınlara taşınması açısından kritik önem taşıyor.”

 

Barış Geren, konuşmasında, modern sulama sistemleri ile sağlanan su tasarrufunda pompanın rolüne de dikkat çekti:

 

Yanlış pompa seçimi nedeniyle suyun yüzde 20 ila 30’u israf oluyor

“Pompalar, modern sulama sistemlerindeki su tasarrufunu artırmak, enerji verimliliğini optimize etmek ve sulama sürecini daha etkili hale getirmek konusunda kilit bir rol oynuyor. Bu nedenle yağmurlama veya damla sulama sistemlerinde suyun basınçlandırılmasını sağlayan pompanın doğru seçilmesi ve etkili bir şekilde kullanılması, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir sulama uygulamalarının benimsenmesi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü tarımsal sulamada yanlış pompa seçimi, suyun yüzde 20 ila 30’unun israf olmasına neden oluyor.

 

“Tarımsal sulamada pompalardan kaynaklı su kayıplarını önlüyoruz”

Masdaf olarak, Hexa dik milli paslanmaz çelik kademeli pompalarımızla, püskürtme ve damlama sistemlerinde suyu doğru bir şekilde basınçlandırarak, su kaynaklarımızı verimli bir şekilde yönetip, tarımsal sulamada pompalardan kaynaklı su kayıp ve kaçaklarını önlüyoruz.

 

Sisteme uzaktan erişim imkânı sağlayarak, kontrol avantajı sunuyor

Ayrıca Hexa serisi pompa sistemlerimize, “Nesnelerin İnterneti” ( IoT ) teknolojisini sunan GenIO motor üstü frekans invertörlerimiz ile Mod-Bus haberleşme protokolü üzerinden dış ünitelere (bina otomasyon sistemi veya PLC gibi) anlık erişim imkânı sağlayarak, kontrol avantajı da sunuyoruz. Sisteme uzaktan erişim sayesinde pompa açma-kapama gibi işlemler kolaylıkla yapılabiliyor. Sistemin ihtiyacı doğrultusunda verimli bir şekilde çalışan akıllı pompa teknolojileri ile su kayıp ve kaçaklarını önlemenin yanı sıra enerjiden de yüzde 50’lere varan oranda tasarruf sağlamak mümkün hale geliyor.” dedi.

Diğer Haberler

Sanayide tüketilen suyun yüzde 50’si geri kazanılabilir

Sanayide tüketilen suyun yüzde 50’si geri kazanılabilir

Temiz su kaynaklarının yüzde 11’ini tüketen sanayi sektörü, su verimliliğinin artırılması gereken sektörler arasında yer alıyor.…
Eski pompalar doğayı tehdit ediyor!

Eski pompalar doğayı tehdit ediyor!

İklim krizi yarınlarımız için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Birçok ülke iklim değişikliği ile mücadelede uygulamaya dönük kayda…
Orman yangınlarının yüzde 78’i sıcaklığın en yüksek olduğu saatlerde çıkıyor!

Orman yangınlarının yüzde 78’i sıcaklığın en yüksek olduğu saatlerde çıkıyor!

Havalar ısındı, sıcak ve kurak iklim koşulları adeta orman yangınlarına davetiye çıkarıyor. Üstelik orman yangınlarının yüzde 78’i…