- Ağustos 21, 2023
Yaz Sıcağına Serin Çözüm
Yaz ayları her ne kadar tatil kavramı ile özdeşleşmiş olsa da günlük hayatımızın devam ettiği ve zamanımızın çoğunu ev ya da ofis gibi kapalı ortamlarda geçirdiğimiz bir gerçek. Bu günlerde yoğun olarak hissettiğimiz normalin üstündeki aşırı sıcakların yarattığı bir diğer gerçek ise, klima kullanımının normalin üstüne çıkmış olması. Klimalar, evlerden ofislere, okullardan cafe ve restoranlara kadar yazın yoğun sıcağından ve aşırı neminden korunabilmemiz için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu.
Evlerinde ya da ofislerinde, gün ve hatta gece boyu klima kullanan kişilerin bu konu hakkında merak ettiği pek çok soru var. Klima sürekli çalışırsa ne olur? Klimanın aralıksız en fazla çalışma süresi ne olmalıdır? Gece uyurken klima çalıştırmak doğru mu? Uzun süreli klima kullanımında iç ortam hava kalitesi nasıl sağlanmalı? Klima alırken nelere dikkat etmeliyim?
“Doğru hava uzmanı” sloganı ile öne çıkan ve inovatif ürünleriyle iklimlendirme sektörüne öncülük eden Daikin uzmanları, klimaya en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, merak edilen tüm sorulara yanıt vererek kullanıcıları aydınlatıyor.
Klima sürekli çalıştırılmalı mı?
Klimanın ne kadar süre çalıştırılacağı, istediğimiz oda sıcaklığı ile dış ortam sıcaklığı arasındaki farkla ilgilidir. Özellikle insanların yoğun olduğu kalabalık alanlarda, odaklanma ve dikkat gerektiren ofis ortamlarında, iç ortam konforunun kesintisiz sağlanması için klimaların aktif durumda olması önerilir. Ev kullanımında ise yine konforlu hissetmemiz için odada olduğumuz sürece klimaların ideal oda sıcaklıkları aralığında (24-25 derece) çalıştırılması önerilir.
Odanızın siz eve gelmeden önce serinlemiş /ısınmış olmasını istiyorsanız uzaktan kontrol seçenekleri sayesinde Daikin Onecta App üzerinden Daikin klimanızı açıp kapatabilir ve diğer fonksiyon ve modları takip edebilirsiniz.
Aralıksız klima çalıştırma süresi ne kadar olmalı?
Klimalar istenilen iç ortam sıcaklığının sağlanması ve sabit tutulması için kesintisiz çalışabilirler. Ancak bulunduğumuz mahalin iklimlendirmesi sağlanırken hem faturalarımızı hem de doğayı düşünmemiz gerekir. Bu nedenle evimizdeki mevcut klima inverter teknolojiye sahip değilse, yeni yönetmeliklere uygun inverter klima ile değişimini sağlamak bizi yüzde 50 daha tasarruflu klima kullanmaya yönlendirir. İnverter klimalar içerisinde ise yüksek verimlilik değerlerine sahip A+++ modellerin tercih edilmesi, uzun süreli klima çalıştırdığımız zaman faturamıza yansıyan tüketim bedellerini en ekonomik hale getirecektir.
Gece uyurken klima kapatılmalı mı ya da hangi modda çalıştırılmalı?
Sıcak yaz gecelerinde kaliteli bir uyku için klimaların gece modu önemli bir ihtiyaç haline geldi. Klima kumandalarında yer alan “Sleep (uyku)”, “Silent (sessiz)” veya “Comfort (konfor)’’ tuşlarını kullanarak, klima ünitelerinin de çalışma devrini düşürerek daha sessiz ve sizi rahatsız etmeyecek bir hava akımı ile çalışma moduna geçebilirsiniz. Bu özellik sayesinde oda sıcaklığınının ve nem dengesinin sağlanması ile birlikte rahat bir uyku uyuyabilirsiniz. Uyku modu açık olan bir klima zaman ayarlı özelliği sayesinde de otomatik olarak kapanacaktır. Aynı zamanda gece ayar moduna sahip klimalar da gece boyunca aşırı ısınmayı veya aşırı soğumayı önleyerek konforlu bir uykuya sahip olmanıza yardımcı olur. Konforlu Üfleme Modu’na sahip bir klima ile de sıcak ya da soğuk havanın vücudu direkt etkilemesini önlemek için uygun kanat pozisyonu sağlanır.
Uzun süreli klima kullanımında iç ortam hava kalitesi nasıl sağlanmalı?
Uzun süreli klima kullanımında verimlilik ve tasarruf ön plana çıkan en önemli özelliklerden. Klimalardaki son teknolojik gelişmeler bu konuda daha hassas ürünlerin piyasaya sürülmesine neden olmuştur. Örneğin hareket algılama sensörleri bu teknolojinin en önemli örneğidir. Kullanıcıların odada olup olmadığını algılayan sensörler, hava akımını kullanıcıların olmadığı alanlara yönlendirerek konforlu bir iklimlendirme sunar. Uzun süre odada hareket algılanmazsa da klimanın çalışmasını durdururarak verimli moda geçmesini sağlar. Bu özellikler iç ortamlarda konforlu havaya sahip olunmasını sağlamaya destek olur.
Aynı zamanda günümüzde hava temizleme özelliğine sahip klimalar da vardır. Bu klimalar havayı filtreleyerek iç ortamlarda da temiz bir hava elde edilmesini sağlar. Üstün teknolojik özelliklere sahip bir klima seçerken aynı zamanda yüksek filtreleme özelliğine sahip klimaları seçmek de iç ortam hava kalitesine oldukça etki eden bir unsur. Klimalardaki filtreler toz partiküllerini yakalar, alerjenleri ayrıştırır ve kötü kokuları giderir; böylece size daha iyi ve daha temiz hava sağlar.
BTU nedir? Ve hangi kapasitede klimaya ihtiyacım var?
Bir klima satın almadan önce göz önünde bulundurulması gereken önemli parametrelerden biri klimanın kapasitesidir. Klimada doğru kapasitenin belirlenebilmesi için bazı önemli etkenler vardır. Bunlar; odamızın metrekaresi, pencere yüzeyleri, bulunduğu cephe, yalıtım ve ortamdaki ısıl yüklerin varlığı gibi sıralanabilir.
BTU, British Thermal Unit biriminin kısaltması olup, bir enerji ölçütüdür. Klima kapasitesi, birim saatte taşınan BTU cinsinden enerji ile ölçülür. Klimanızın BTU/h cinsinden kapasitesi ne kadar yüksek ise, o kadar çok alana soğutma ve ısıtma etkisi sağlar diyebiliriz.
Klimanızın kapasite hesaplaması her bölge için farklılık gösterecektir. Çünkü yaşanılan bölgenin iklim koşulları klimanın sunacağı kapasitenin belirlenmesinde rol oynar.
Marmara Bölgesi’nin katsayısı 385’dir. (Örneğin Ege için 423, Akdeniz için 445 katsayı alınması gerekir.) Odamızın metrekare bilgisini bu katsayı ile çarpıp, ortamdaki ısıl yükleri eklememiz gerekir. Burada aydınlatma,odadaki insan sayısı vb. her bir ısıl yükün de değeri hesaplanmalıdır. Tüm ısıl yükler hesaba katıldığından en son BTU/h cinsinden kapasitemizi bulabiliriz.
Örneğin Marmara Bölgesi’nde yaşayan 5 kişilik bir ailesiniz ve 24 metrekarelik bir alan için klima almayı planlıyorsunuz.
385 (Marmara Bölgesi katsayısı) x 24 (alanın büyüklüğü) = 9.240
600 (kişi başı değer) x 5 (ailedeki kişi sayısı) = 3.000
9.240 + 3.000 = 12.240 BTU
Bu örnek için 12.000 BTU kapasiteli klima uygun olacaktır.
Klimanızın doğru kapasitede seçilmiş olması, verimlilik ve tasarruf açısından önemlidir. Düşük kapasitede seçilmiş bir klima, sürekli çalışma sağlar bu da faturamıza olumsuz yansır. Yüksek kapasiteli seçilmiş klima ise verimsiz bir çözüm olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle klima kapasite tayini konusunda, yetkili servislerden keşif hizmeti alınması önerilir. Yetkili servisler klima iç ve dış ünitelerinin konumlandırılması ve bakır boru hattı ile ilgili de yönlendirmede bulunacağından, klima almadan önce odanızı mutlaka bir yetkilinin görmesinde fayda olacaktır.