• Şubat 24, 2024

Daikin Türkiye, kadınların iş hayatında yer almasını gelişmiş toplum olmanın bir göstergesi olarak görüyor

Daikin Türkiye, kadınların iş hayatında yer almasını gelişmiş toplum olmanın bir göstergesi olarak görüyor

İklimlendirme sektörünün öncü markası Daikin Türkiye kadınların iş hayatındaki temsilini; gelişmiş toplum olmanın bir göstergesi olarak görüyor. Daikin Türkiyenin kadınlara yönelik projelerinin en önemli özelliği; desteklerin belli bir yaş aralığındaki ya da sadece belirli bir kesimdeki kadınlarla kısıtlı olmaması. Daikin Türkiye, yeni mezunlardan başlayarak her yaş ve kesimdeki kadının iş hayatında yer almasını teşvik ediyor. Şirket; kendi bünyesindeki kadın temsil oranlarını her geçen yıl artırarak; bu konudaki gelişimin önce kendilerinden başladığının altını çiziyor.

 

Sakura Kadın Girişimci Destekleme Programı: KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ve KalDer (Türkiye Kalite Derneği) iş birliğiyle 2014 yılında başlatıldı. Kadın girişimcilerin yeteneklerini ortaya çıkarabilecekleri ve başarılı iş projelerini hayata geçirebilecekleri bir platform oluşturuldu. Bu program ile kadın girişimcilerin iklimlendirme sektöründe kendi işlerini kurmalarına yardımcı olmak amaçlanıyor. Proje doğrultusunda sektörün büyümesine katkıda bulunmak hedefleniyor ve sosyal etki yaratma potansiyeline sahip iş modellerinin ortaya çıkması teşvik ediliyor. 2022 itibarıyla Ankara, Adana, İzmir, Antalya, Bursa ve İstanbul’u da kapsayan 6 ilde toplam 16 kadın girişimci programdan faydalanarak faaliyet gösteriyor.

 

Sakura Kadın Teknisyen Yetiştirme Programı: 2017 yılında hayata geçirilen program,  iklimlendirme sektöründe bir ilk olma özelliği taşıyor.  Kadınların “erkek işi” olarak görülen teknik işlerdeki becerilerini ortaya çıkarmak ve teşvik etmek üzerine kurulu bir proje. “Kadın İşgücünün Farkındalığının Geliştirilmesi” kapsamında kadınların iş hayatına katılımı destekleniyor. Programın sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak için kadın teknisyenlerin eğitim sürecinden sonra bir üst hedef olan “Kadın Yetkili Servis” olarak faaliyetlerine kendi iş yerlerinde devam etmeleri planlanıyor. 2022finansal yılı itibarıyla 14 kadın teknisyen başarıyla eğitimlerini tamamladı ve fiili olarak çalışmalarına devam ediyor. 8 gün (64 saat) süren programa katılan kadın teknisyen adayları kombi ve klima için hem teorik hem  uygulama eğitimi, finans yönetimi eğitimi, iletişim ikna ve etki yönetimi eğitimi ve fabrika  gezisi ile birlikte Daikin Üretim Sistemi (PDS) ve kaynak eğitimi alıyor. Aynı zamanda 2022 yılında Adana ve İstanbul’daki iki kadın teknisyen kendi iş yerlerini açarak başarılarını bir adım daha yukarıya taşıdı.

Global Trainee Programı: 2012 yılında başlatılan proje ile genç adaylara hem deneyimlerini aktarmak hem de onların Daikin Türkiye’ye katkı sağlamalarına fırsat yaratabilmeyi amaçlıyor. Global Trainee Programı’na kabul edilen adaylar, eğitim-kariyer planları doğrultusunda ve uygun pozisyonların oluşması halinde Avrupa’daki farklı Daikin lokasyonlarında çalışma fırsatı yakalıyor. Bu sayede, farklı ülkelerdeki departmanların çalışma yöntemlerini, organizasyon yapılarını ve birbirleriyle olan bağlantılarını yakından deneyimleme şansı elde ediyor. 2022finansal yılında bu program “Global Women Trainee” olarak yeni mezun kadın öğrenciler özelinde planlandı ve 2 “Global Women Trainee” Daikin Türkiye bünyesinde İş Zekası ve Dijitalleşme ile Ürün Yönetimi bölümlerinde istihdam edilmiş durumda. Programa katılan iki genç kadın ekip üyesi, 6 ay boyunca Daikin Türkiye merkez ofisinde çalışırken, Daikin Avrupa’da uygun pozisyon oluşması durumunda belirli süreyle farklı ülkelerde görev alabilme fırsatına erişebiliyor.

 

İç İletişim: En önemli paydaşları olan çalışanları ile iletişimi de önemseyen Daikin Türkiye, bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında; yazar Aşkım Kapışmak ile duygular ve deneyimler üzerine 7 Mart tarihinde özel bir söyleşi de gerçekleştiriyor.

 

Üretimde Kadının İş Gücüne Katılımını Artıran Uygulamalar: Daikin Türkiye’nin kadın istihdamını destekleyen yaklaşımlarının bir çıktısı olarak Hendek Üretim Tesisi’ndeki kaynak prosesinde görev alan kadın çalışan sayısı her geçen yıl artmaktadır. Geçtiğimiz döneme kıyasla 2022 finansal yıl içerisinde kaynak prosesinde çalışan kadın sayısı %23 oranında artış gösterirken toplam kaynak prosesinde çalışan kişi sayısının %70’ini kadın çalışanlar oluşturmuştur. Aynı zamanda Daikin Yetenek Olimpiyatları’nda şirketi temsil eden kadın kaynak operatörlerinin başarıları Daikin Türkiye’yi her geçen gün gururlandırmaktadır.

Daikin Türkiye’nin kendi bünyesindeki rakamlar: 2021 yılında %33,7 olan kadın çalışan oranını 2022 yılında %35,2’ye yükseltti. Gelecek hedefi: Mavi yakalı kadın çalışanların oranını %50’ye ve tüm kadın çalışanların oranını %45’e yükseltmek.

Diğer Haberler

Daikin’den Evinizin Havasını Değiştiren Yeni Hava Temizleme Cihazları

Daikin’den Evinizin Havasını Değiştiren Yeni Hava Temizleme Cihazları

İklimlendirme sektörünün inovatif markası Daikin, benzerlerine göre fark yaratan yeni hava temizleme cihazı MCK70ZH ve MCK70ZW…
VRV’nin Mucidi Daikin, Yeni Kaset Tipi İç Ünitesi ile Projelere Zariflik Katıyor

VRV’nin Mucidi Daikin, Yeni Kaset Tipi İç Ünitesi ile Projelere Zariflik Katıyor

100 yıllık geçmişe sahip, iklimlendirme sektörünün yenilikçi ve çevreci şirketi Daikin, üstün teknolojiye sahip geniş ürün gamıyla…
Klima Kullanımından Korkmayın! Bu öneriler İle Sıcak Yaz Günlerinde Güvenle Serinleyin

Klima Kullanımından Korkmayın! Bu öneriler İle Sıcak Yaz Günlerinde Güvenle Serinleyin

Yaz aylarına girilmesiyle birlikte klimalar, serinlemek ve aşırı sıcakların sağlığımıza olumsuz etkilerini en aza indirmek için…