- Temmuz 13, 2023
İZODER: Terleten sıcakların da çaresi yalıtım
Klimayla serinleyeyim derken elektrik faturası yakmasın
Geç gelen yazın ardından Afrika sıcakları kapıya dayandı. Uzmanlar sıcaklıkların rekor seviyelere çıkabileceği uyarısında bulunuyor. Isınan hava başta tansiyon olmak üzere pek çok hastalığı da tetikliyor. Serinlemenin çaresini klimada arayanlar ise elektrik faturasından çekiniyor. Oysa aşırı sıcakları dışarıda tutan yalıtım, binaların soğutma ihtiyacını minimum seviyelere çekerek bütçeleri de serinletiyor.
Soğuk havalar geride kaldı doğalgaz faturaları bütçe kaleminden çıktı diye sevinenler, uzmanlardan gelen aşırı sıcak hava uyarısıyla yükselecek elektrik faturalarının üzüntüsünü yaşamaya başladı. Afrika sıcakları ülkemize giriş yapmaya hazırlanırken serinlemenin maliyetini hesaplamak bile ter döktürüyor. Özellikle verimli çalışmanın büyük önem taşıdığı iş yerleri, AVM’ler ve konutlar başta olmak üzere her çeşit binada neredeyse tüm gün klimalar yoğun bir performansla çalışıyor. Bu da elektrik faturalarının artmasına sebep oluyor. Kavurucu yaz aylarında gönül rahatlığıyla serinlemenin yolu binalara yalıtım yaptırmaktan geçiyor.
Yalıtımın binaların ömrünü uzatırken ısıtma ve soğutma maliyetlerini de düşürdüğüne dikkat çeken İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi: “Yalıtımlı binalarda oturanlar kış aylarını üşümeden ve yüzde 50 daha az doğal gaz faturası ödeyerek konfor içinde geçirdi. Şimdi de yaz aylarının kavurucu sıcaklarına karşı yalıtımlı binalarını kalkan olarak kullanıyorlar. Aşırı sıcakları dışarıda tutan yalıtım, binaların soğutma ihtiyacını minimum seviyelere çekerek bütçeleri de serinletiyor. Doğru malzeme, doğru kalınlık ve doğru uygulama ile binayı çevreleyen yalıtım, yazın dışarıdan içeriye kışın içeriden dışarıya ısı geçişini azaltıyor. Standartlara uygun yapılmış yalıtım sayesinde yaz aylarında soğutmaya kış aylarında ise ısıtmaya harcanan enerji azalıyor, faturalar hafifliyor. Enerji tasarrufunda önemli rol oynayan yalıtımla azalan enerji tüketimi aynı zamanda hava kirliliğinin önlenmesine destek olarak çevreyi de koruyor.”
Türkiye’nin enerjisinin yüzde 71’ini ithal eden bir ülke olduğunu söyleyen İZODER Başkanı Emrullah Eruslu; “Ülkemizde kullanılan toplam enerjinin yüzde 31’i binalarda tüketiliyor. Tüketilen bu enerjinin yüzde 80’i de kışın ısınma yazın ise soğutma için harcanıyor. Geçtiğimiz yıl enerji ithalatına yaklaşık 100 milyar dolar ödeyen ülkemizde binaların sadece yüzde 20’sinin yalıtımlı olması oldukça üzücü. Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimiz duvarlardan, camlardan, çatılardan ve döşemelerden havaya uçarken faturalar da yükseliyor. Binaların çatı, duvar döşemelerinde standartlara uygun CE işaretli ürünlerle doğru ısı yalıtımı yaptırır ve pencerelerinde kaplamalı yalıtım camı üniterileri kullanırsak yazın serinlemek kışın ısınmak amaçlı enerji tüketimini yarı yarıya azaltabiliriz. Böylece hem cari açığı hem de enerji faturalarımızı düşürebiliriz” dedi.
Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (nSEB) Soğutmadan da Tasarruf Sağlayacak
1 Ocak 2023’ten itibaren parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” (nSEB) konseptine uygun inşa edilmesinin zorunlu hale getirildiğini belirten Emrullah Eruslu, açıklamalarına şöyle devam etti: “nSEB binalar enerji performans sınıfı en az “B” olacak şekilde inşa edilecek ve bu binalar kullandığı enerjinin en az yüzde 5’ini güneş paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak. nSEB binalar kışın ısınma yazın da soğutma masraflarından tasarruf edilmesini sağlayacak. Binalarda Enerji Performansı Mevzuatına göre 01 Ocak 2025 tarihinden itibaren ise nSEB bina şartı 2 bin metrekareye çekilirken, yenilenebilir enerji kullanım oranı ise yüzde 10’a çıkarılacak. 2025 yılı beklenmeden tüm binaların nSEB konseptinde yapılmasını enerji verimli, konforlu ve çevreye duyarlı yapılaşmada önemli görüyoruz. Asgari enerji performansı ‘B’ olan nSEB binalar, diğer binalara göre cephelerde en az 2-3 cm, çatılarda en az 4-6 cm, döşemelerde en az 2 cm daha kalın yalıtıma ve kaplamalı yalıtım camı üniteleri ile ısı yalıtım değerleri iyileştirilmiş pencerelere sahip olduklarından ısıtma ve soğutma faturalarında kullanıcılarına yüksek oranda tasarruf sağlıyor. Yeniden inşa sürecinde metrekareye bakılmadan tüm binaların nSEB konseptine uygun inşa edilmesi gerekliliğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.”
Isı yalıtımının önemini bilmesine rağmen ekonomik nedenlerden dolayı yalıtım yaptıramayan çok sayıda kişi olduğuna dikkat çeken İZODER Başkanı Emrullah Eruslu: “İZODER olarak tüketicinin alım gücünü desteklemek amacıyla yoğun mesai harcadığımız ‘Yalıtım Kredisi’ geçen yıl Haziran ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine Maliye Bakanlığı öncülüğünde halkımızın hizmetine sunuldu. İhtiyaç kredilerine kıyasla daha uzun vadeli ve düşük faizli tutulan yalıtım kredisinin, ülkemizdeki yalıtımlı konut sayısının artırılmasında önemli bir araç olacağına inanıyoruz. Binalarına yalıtım yaptırmak isteyenler için yüzde 0,99 faiz oranıyla 50 bin TL’ye kadar 60 ay vadeli olarak kullanabilecekleri yalıtım kredisi kamu bankaları olan Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank ve Ziraat Katılım bankalarından sağlanıyor. Kredi ödemelerinden endişelenenler elektrik ve doğalgaz faturalarının yarı yarıya düşeceğini, sağladıkları tasarrufla kredilerini sıkıntı çekmeden ödeyebileceklerini unutmamalı” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.