• Eylül 26, 2023

Yangın yalıtımı güvenli tahliye için zaman kazandırıyor

Yangın yalıtımı güvenli tahliye için zaman kazandırıyor

Yalıtımın önemi ve kazanımları konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yürüten İZODER, 25 Eylül-1 Ekim tarihlerinde kutlanan Yangından Korunma Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Yangın yalıtımının can ve mal güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol üstlendiğini belirten İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, bu sayede olası bir felakette yangının hızlı şekilde büyümesinin önüne geçileceğini ve binada yaşayanların güvenli şekilde tahliyesi için gerekli zamanın kazanılacağını söyledi. Emrullah Eruslu, yangınlara karşı gerekli tedbirlerin alınması ve toplumun tüm kesimlerinin bu konuda bilgi sahibi olmasının önemini de vurguladı.

 

Yangından Korunma Haftası; yangınların önlenmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması için yangınlara karşı alınabilecek tedbirler ile yangın güvenlik önlemleri hakkında halkın bilgilendirilmesi konusunda önemli bir misyon üstleniyor. Toplumun tüm kesimlerinde yangın bilincinin artması ve gerekli adımların atılması, yangın felaketlerinin önüne geçilmesinde hayati öneme sahip. Son dönemde yaşanan acı tecrübeler de yangınlara karşı binalarda doğru malzeme seçimi, doğru uygulama, etkin denetim ve önleme sistemlerinin önemini bir kez daha hatırlattı. Bu konuda yürürlükte olan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in eksiksiz şekilde uygulanması ve denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor.

 

Sadece İstanbul’da her yıl 5 bin 345 bina yangını meydana geliyor

İZODER-Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, ülkemizde her yıl çok sayıda yangın vakasının meydana geldiğini, can kayıpları ve yaralanmaların yanı sıra maddi kayıplara da neden olan yangınlara karşı önlem alınmasının elzem olduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nca yayımlanan son 10 yıllık veriler, sadece İstanbul’da her yıl ortalama 5 bin 345 bina yangınının meydana geldiğini ortaya koyuyor.

Tüm bina tasarım ve uygulamalarının vazgeçilmez bir unsuru olan yangın yalıtımının, yangının zararlı etkilerinin sınırlandırılması ve güvenli kaçış bölgelerinin oluşturulmasını sağladığını vurgulayan Eruslu, “Yangın doğası gereği çok hızlı ilerlediğinden dakikalar hatta saniyeler bile çok kıymetli. Yangın yalıtımında, yangın sırasında güvenli kaçış bölgeleri oluşturarak zaman kazandırmak ve bu sürede binada bulunanların tahliye edilmeleri temel amaçtır. Güvenli kaçış bölgeleri oluşturmak amacıyla duvar, tavan ve döşemelere, duvar veya döşemelerde tesisat geçişlerinin olduğu bölgelere, havalandırma sistemlerine ve yapısal olarak tüm gerekli noktalara yapılacak yangın yalıtımı ile binaları güvenli hale getirmek mümkün. Böylece yangın yalıtımı uygulamaları ile bina içerisindeki kişilerin yangın yerinden güvenli bir şekilde tahliye edilmesi, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi sağlanır” dedi.

Doğru ve kuralına uygun yapılacak yangın yalıtımının tüm binalarda yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen İZODER Başkanı, “Yapılarımızı yangın güvenli tasarlamak için yapısal olarak alınması gereken yangın yalıtım önlemleri ile yangın söndürme, algılama, uyarı gibi yangın anında devreye giren aktif önlemleri birlikte planlamalıyız” diye konuştu.

 

Dış cephe kaplamalarında kullanılan malzemeler yanmaz özellikte olmalı

Açıklamalarında son dönemde binaların dış cephelerinde meydana gelen yangınlara da değinen ve estetik kaygıların yangın riskinin önüne geçmesinin vahim sonuçlar doğurabileceği konusunda uyaran İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi: “Son dönemde çıkan cephe yangınlarına bakıldığında bilgi eksikliği ve ekonomik gerekçeler ile yanıcı dış cephe kaplamalarının tercih edildiğini görüyoruz. Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik, dış cephelerde meydana gelen yangınlardaki tecrübeler dikkate alınarak revize edildi. Yapılan değişiklik ile havalandırmalı cephe detaylarında hiçbir malzemenin yanmaması gerektiği özellikle vurgulanıyor. Dış cephe kaplamaları, dış duvar ile arasında havalandırma boşluğu kalacak şekilde cepheye yerleştiriliyor. Bu havalandırma boşluğu, yangınlarda baca etkisi yaparak alevlerin cephede hızla yayılmasına neden olduğu için yönetmelikte, bu tür havalandırmalı giydirme cephe detaylarında yalıtım malzemeleri de dahil olmak üzere hiçbir malzemenin yanmaması gerektiği belirtiliyor. Estetik kaygılar ile birlikte değerlendirilmesi gereken yangın güvenliği önlemlerinin aksatıldığı giydirme cephe uygulamalarında kötü sonuçlar ile karşılaşmamak adına doğru detay ve malzeme seçimi konusundaki denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor.”

 

Sanayi yapılarında yalıtım uygulamaları güvenlik açısından çok önemli

Sanayi yapılarında yangın yalıtımının; çalışanların can güvenliğinin ve buradaki yatırımın korunması açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Emrullah Eruslu, “Sanayi yapılarında güvenliği sağlamak için yalıtıma ve özellikle de yangın ihtimaline karşı son derece güvenli yalıtım çözümlerine olan ihtiyaç artıyor. Endüstriyel yapılarda yangın yalıtımının binanın projelendirilmesi aşamasında düşünülmesi gerekiyor. Yapı içerisinde yürütülen faaliyete ve depolanan ya da üretilen ürünlerin yanıcı, parlayıcı veya patlayıcı olmasına göre endüstriyel yapıların risk derecelerinin belirlenmesi ve bu risk derecesine göre yangın güvenliği tedbirlerinin alınması büyük önem taşıyor. Endüstriyel yapıların gereken yerlerde yangına karşı dayanıklı yapı elemanları ile yangın güvenli kompartımanlara ayrılması ve yapının güvenli bir şekilde terk edilebilmesinin sağlanması öncelikli başlıklar arasında geliyor. Malzeme seçimi ve uygulamada ise Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe uyulması, inşai pasif yangın güvenliği tedbirlerinin, aktif yangın algılama, uyarı ve söndürme sistemleri ile birlikte bir bütün olarak ele alınması gerekiyor” diyerek açıklamalarını bitirdi.

Diğer Haberler

İZODER 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 25. Yılında Uyardı

İZODER 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 25. Yılında Uyardı

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor   Çeyrek asır önce hepimizi derinden sarsan 17 Ağustos…
İZODER: Doğalgaz faturasını düşürmenin yolu yalıtımdan geçiyor

İZODER: Doğalgaz faturasını düşürmenin yolu yalıtımdan geçiyor

Elektriğin ardından doğalgaza gelen zam tüketicileri kara kara düşündürüyor. Asıl fatura havaların soğuması ile birlikte kaloriferler…
İZODER: Yalıtımla Sıcakları Dışarıda Tutun

İZODER: Yalıtımla Sıcakları Dışarıda Tutun

Küresel ısınmanın etkileri her geçen yıl daha çok hissediliyor. Sıcaklıklarda rekor üstüne rekor kırılıyor. Pek çok…